Články

Neziskovka roku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dne 9.12.2019 proběhlo předávání ocenění Nezisková organizace roku v Kongresovém centru AFI paláce v Pardubicích. Cenu převzala Jana Pletněvová, zakladatelka organizace, předsedkyně a statutární zástupkyně spolku Charita dětem z.s. K ocenění gratulujeme a děkujeme za její dosavadní práci, která není vždy jednoduchá.

Narozeniny Krtkova světa

Charita dětem bude u toho a v rámci narozenin bude vyhlášen i nejkrásnější princ a princezna. Zahrají a zazpívají děti z dětských  domovů,  Zlobila s.r.o., Bohuš  Matuš, zahraje kapela Maxíci a další.

TEXTIL JANE SECOND HAND

Předsedkyně Charity dětem, paní Jana Pletněvová, 10.května otevřela historicky první charitativní second hand.

První prodejna na Vršovické 51 na Praze 10 není však poslední, již brzy otevře další pobočku blízko stanice tramvají a autobusu KLOBOUČNICKÁ, v ulici Nuselská.

 

Onkologičtí pacienti mají problém získat příspěvek na péči.

Nevyléčitelní onkologičtí pacienti často nezískají příspěvek na péči. ‚Je to chyba posudkových lékařů.‘

Onkologičtí pacienti v terminálním stadiu nemoci mají problém získat příspěvek na péči. Sociální pracovníci upozorňují na to, že posudkoví lékaři tyto pacienty mnohdy chybně zařazují do kategorie dočasné léčby, po níž se předpokládá zlepšení zdravotního stavu, nebo dokonce vyléčení. V takových případech se příspěvek na péči nevyplácí, jenže u těchto pacientů jde hlavně o proces, který prodlužuje život.

Praha 

Onkologičtí pacienti v terminálním stadiu nemoci se bez pomoci okolí neobejdou. (Ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Na příspěvek na péči nedosáhla například sestra paní Hany, která rakovinou prsu onemocněla ve 38 letech. „Začalo to nádorem na prsu. Za dva roky se opět vrátily metastáze, kde už to bylo rozšířené i do skeletu, do kyčlí, do mozku a tam už to potom bylo samozřejmě hodně vážné,“ popsala Hana Radiožurnálu.

Přehrát 

00:00 / 03:39

 

Poslechněte si příspěvek o získávání příspěvků na péči pro onkologické pacienty

Po pěti letech bylo jasné, že naděje na vyléčení její sestry je mizivá. S postupující nemocí se zhoršovala i její schopnost postarat se sama o sebe. Tehdy zažádala o příspěvek na péči. Po šesti měsících ovšem přišlo od úřadu zamítnutí.

Příbuzní se domnívají, že úřady nepochopily stav, ve kterém se žena nacházela. „Měla už velké problémy i s pohyblivostí. Dojížděla na léčbu do Brna. Potřebovala neustálý doprovod, takže se vždycky někdo musel uvolnit z práce. Prostě to nebylo tak jednoduché,“ vzpomíná Hana.

Rodina se proti rozhodnutí okamžitě odvolala a po dalších jedenácti měsících úřad žádost schválil. V té době už ale Hanina sestra byla měsíc po smrti.

Lékaři nerozlišují

Šárka Slavíková, předsedkyně spolku Amélie, který pomáhá onkologicky nemocným, vidí největší problém právě v tom, že posudkoví lékaři nerozlišují mezi akutní léčbou a paliativní onkologickou péčí.

„Většina posudkových lékařů tomu nerozumí. Mají pocit, že se jedná o tu akutní léčbu a smetou spoustu těchto posudků tím, že řeknou: ‚Až dokončíte chemoterapii a váš stav se zlepší, tak nebudete mít tyto obtíže a můžeme pak hodnotit celkový dopad léčby.‘ Jenomže tito lidé budou mít chemoterapii, dokud ji vydrží anebo až do smrti,“ vysvětlila Slavíková běžný postup při posuzování žádostí o příspěvky na péči.

Houslistka hrála na operačním sále. Lékaři jí při tom odstraňovali nádor na mozku

ČÍST ČLÁNEK

Náměstkyně ministryně práce a sociálních věcí Kateřina Jirková upozorňuje na to, že resort loni v prosinci vydal metodickou pomůcku pro posudkové lékaře. Ta by jim měla pomoci při posuzování žádostí onkologicky nemocných. Celkově je ale příspěvek na péči podle náměstkyně nastaven správně.

„Příspěvek na péči není založen na tom, že bychom vycházeli z diagnóz. My posuzujeme, jaké to onemocnění má dopady do deseti různých životních potřeb, kdy vyvolává potřebu závislosti. Ta dávka skutečně má řešit potřebu zvýšené závislosti na péči, nikoliv v uvozovkách odškodnění za závažnou nemoc,“ uvedla Jirková.

Podle Šárky Slavíkové se však onkologičtí pacienti v dlouhodobé udržovací léčbě nebo terminálním stadiu bez pomoci okolí neobejdou. Podle ní zažívají obrovskou únavu a mnohdy nejsou schopni se o svou hygienu starat sami. „Často mívají porty pravidelně zabudované. I ta léčba jim doma kape, takže koupat se s pumpou a hadičkami – to člověk sám člověk nezvládne,“ řekla.

Příliš dlouhá doba

Další – a stejně vážný problém – je příliš dlouhá doba vyřízení příspěvku. Chybí totiž posudkoví lékaři. Situaci by měli zlepšit nelékařští zdravotní odborníci.

Českému zdravotnictví chybí programy prevence nemocí, pomoci má mezioborová spolupráce lékařů

ČÍST ČLÁNEK

„Posuzování příspěvků na péči by bylo vlastně takové, že na prvním stupni posuzování na okresních správách sociálního zabezpečení by opravdu lékaře nahradili. Zároveň by stále byl zachován dohled lékaře nad tím, zda ten posudek opravdu odpovídá po lékařské stránce,“ nastínila možný budoucí postup při posuzování nároků na příspěvky Jirková.

Podle poslankyně Olgy Richterové z Pirátské strany jsou ale návrhy ministerstva na řešení situace málo konkrétní. I co se týká právě odborných asistentů.

„Já na to namítám: ‚Kde ale máte definovanou tu jejich náplň činnosti? Kde máte vzdělávací kurzy, které zajistí, že budou umět to, co je potřeba? A kde máte právě ten zákonný podklad, aby nakonec nezasahovali do oblastí, které musí náležet pouze lékařům?‘“ řekla Radiožurnálu.

V současnosti je v lékařské posudkové službě 42 procent lékařů starších 65 let. Z celkového počtu 431 lékařů je jich 182 v důchodovém věku. Ministerstvo práce a sociálních věcí se teď spolu s odborníky sejde u kulatého stolu. Tématem bude řešení krize, do které se lékařská posudková služba v posledních letech dostala.

Lucie Korcová

Zdroj: irozhlas.cz

Festival Miluj svůj život – festival

Rádi bychom touto formou poděkovali pořadatelům Miluj svůj život – festival v rámci kterého proběhne veřejná sbírka ve prospěch dětí z dětských domovů a dětí léčených transplantací kostní dřeně. Jsme rádi, že se tohoto festivalu můžeme zúčastnit a že stále existují lidé, kterým není lhostejný život dětí, které se bez naší pomoci neobejdou . Děkujeme za povolení vstupu na tuto akci a realizaci veřejné sbírky!

DRUPI PŘIJEL PODPOŘIT DĚTI Z DĚTSKÝCH DOMOVŮ

 

Těsně před Vánoci 14. prosince 2019, v PVA Praha Letňany, se konala každoroční charitativní akce pro děti z dětských domovů, kterou pořádá Jana Pletněvová – Charita dětem, pod názvem DEJME ŠANCI DĚTEM. Vystoupilo v ní mnoho známých českých umělců, nechyběl ovšem ani italský zpěvák Davide Mattioli. Exklusivním hostem a absolutním vyvrcholením večera, byla skutečná zahraniční Superstar, italský zpěvák DRUPI. My jsme měli jedinečnou a výjimečnou příležitost na přátelské, předvánoční povídání pro ARTSTAR V.I.P. v kouzelné italské Ristorante Adriatico, které nám pomohl tlumočit náš společný a dlouholetý kamarád, zpěvák Davide Mattioli.

Davide Mattioli a DRUPI

Giampiero Anelli, přezdívaný už od školních let Drupi, je rodák z italského městečka Pavia, kde od narození 10. srpna 1949 žije. Ve svém domovském městě se po vyučení živil jako instalatér. To nás přivedlo na otázku, zda by si ještě dnes uměl opravit něco v domácnosti, když je potřeba. S úsměvem se nám svěřil: „… sice bych to ještě zvládl, ale raději si za drahé peníze najmu pořádného opraváře. Už bych se k tomu nevrátil“.

Jelikož se blížily Vánoce a DRUPI přijel tentokrát do Prahy, aby podpořil děti z dětských domovů a rozdal jim tak vánoční radost, zeptali jsme se, jak bude trávit Vánoce právě on: „My budeme trávit Vánoce především jen a jen balením, ale ne tedy balením dárků, ale budeme balit a zabalovat, budeme chvíli žít mezi krabicemi,  protože se mezi svátky stěhujeme do většího domu, který jsme si s manželkou společně nadělili jako Vánoční dárek“, vypráví nám nadšeně Drupi.

DRUPI s manželkou Dorinou Dato

Protože se všichni ptají na jeho začátky, zavzpomínali jsme na doby minulé také i my. Například na spolupráci s Hanou Zagorovou, na jejich legendární duet Setkání. Český text tehdy napsala Hana Zagorová, autorkou italského textu je Drupiho manželka, textařka Dorina Dato. Rovněž tak jsme zavzpomínali i na pana Gotta, se kterým se Drupi několikrát potkal a nejen pracovně. Zavzpomínali jsme na to, jak vůbec došlo k tomu, že Karel Gott nazpíval jeho slavný hit Sereno é, v české verzi  Je jaká je. Jak nám prozradil, byla to neskutečná náhoda, jednou jel v Praze, v autě, a najednou z rádia slyší svoji píseň, kterou v češtině zpívá Karel Gott, „… tak jsem mu pak zavolal, řekl jsem mu, že jsem právě slyšel svoji píseň v jeho podání. Vůbec jsem to netušil, že jí Karel nazpíval, ale bylo to prostě moc fajn…“ Ptala jsem se ho, zda je příjemné, když již několik let mnoho různých zpěváků zpívá jeho písně, a to jak v originále, tak i v Čechách přetextované. DRUPI zcela nesměle a skromně přiznává: „… je to příjemné a pro autora je to čest, to znamená, že se jeho písně líbí a to je ta největší odměna!“

DRUPI

Večer rychle ubíhal a pomalu jsme se loučili s plány na další spolupráci s Davidem Mattiolim, se kterým již několik let koncertuje po celé České republice a nebude tomu ani jinak v tomto roce, který nám právě začal.

DRUPI a Jana Pletněvová – Charita dětem

DRUPI na charitativním dni a koncertu pro děti z dětských domovů, kterou pořádá Jana Pletněvová – Charita dětem

 

Autor: Alexandra Hejlová

Foto: Dagmar Pavlíková

Zdroj: ArtStar V.I.P

Poděkování

Děkujeme členkám Novému pardubickému bazárku facebookové skupiny v Pardubicích za darování oblečení a hraček pro děti z dětských domovů a oddělení onkologie (Donor.cz) ve fakultní nemocnici Motol v Praze. Jmenovitě bychom rádi poděkovali Denise Tašnerové za organizaci celé sbírky.

Mnohokrát děkujeme za spolupráci!

Charita dětem z.s.

Matějská pouť 2019

Den pro zdravotně postižené děti

Darujte dětský úsměv na Vánoce

Darujte dětský úsměv na Vánoce

Maminky na Vánoce zařídí vše, navaří, uklidí celý domov a ještě se zároveň starají o rodinnou pohodu. V některých rodinách to bohužel není možné. Mluvím o rodinách, kde jsou matky samoživitelky, na všechno mají méně času a jejich rozpočet bývá menší, kolikrát až natolik, že si nemohou dovolit ani štědrovečerní večeři.
Podle statistik dostávají matky výživné pouze v polovině případů. Navíc se tato částka průměrně pohybuje okolo 2 000 Kč na měsíc, uznejte sami, že taková částka nenahradí jednu celou výplatu za otce. Mnohdy je tato částka ještě mnohem nižší. Problémem těchto rodin nejsou tedy nadstandardní věci, ale začíná to, už u těch elementárních jako je  kvalitní strava, pomůcky do školy, obědy ve školách, školní výlety a mnoho dalšího. Bez těchto elemntárních věcí je navíc pro dítě mnohem těžší začlenění do kolektivu spolužáků a kamarádů.
Od dnešního dne tedy spouští Bonami kampaň na podporu vánoční pohody matek samoživitelek. Zapojit se je jednoduché, stačí navštívit stránku https://www.bonami.cz/dikymamizavanoce a přispět nákupem jednoho z charitativních fiktivních produktů. Koupit si můžete například fiktivního kapra, řízek, mísu bramborového salátu a mnoho dalších dobrot, kterými pomůžete na dobrou věc. Veškerý výtěžek poputuje 21. 12. v prospěch neziskové organizace Klub svobodných matek.
Projekt #dikymamizavanoce prosákne navíc i skrze sociální sítě. Mechanika bude jednoduchá: uveřejnit na facebooku nebo instagramu fotografii z Vánoc z dětství, pod kterou je potřeba napsat výzvu pro další uživatele k sdílení dalších fotografií s #dikymamizavanoce. Tato fotka a vlastní text s hashtagem bude doplněna o pravidla výzvy.

Charita dětem darovala

Charita dětem věnovala ze sbírky celkem 35.000 Kč finanční dar na rekondiční pobyty a onkologické hry dětem z transplantačního oddělení FN Motol pod záštitou DONOR z.s., 17.861 Kč materiální dary, dětskému domovu  v České Lípě celkem 10.000 Kč na taneční aktivity a Dětskému domovu Unhošť 5000 Kč.

Májové pohlazení

V rámci akce vystoupí děti z dětského domova Česká Lípa a Moravská Třebová. Děkujeme panu řediteli Tylingerovi (Hotel Jalta Praha) za ubytování účinkujících dětí z dětského domova a dále společnosti Crocodille ČR, spol. s r.o. za poskytnutí baget pro děti v rámci celé akce, a děkujeme společnosti TESCO.

Dar Donoru

 

Charita dětem věnovala spolku Donor z.s. částku ve výši 10.000 Kč na úhradu rekondičních pobytů pro děti léčené transplantací kostní dřeně.

 

Poděkování

 

Rádi bychom touto formou poděkovali panu Ing.Martinovi Schindlerovi a dalším členům kapely, kteří pořádají pravidelné hudební akce tzv. HIP HOP PRO LIDI na podporu Charity dětem z.s. Formou prodeje benefičních předmětů se podařilo získat částku ve výši 6.500,- Kč. Mnohokrát děkujeme pořadatelům a všem, kteří zakoupením výrobku přispěli.

 

S Donorem „Spolu na Skalku“

Podpořili jsem Donor z.s. finanční částkou 21.000,- Kč akci „Spolu na Skalku“ a podíleli jsme se také na doprovodném programu s dětmi z dětských domovů a jejich hosty : Hana Pekhart, Karolína Stiborová a Petr Kozák (Dragons fire show).

S Donorem na Ještědu

Výsledek obrázkuVydali jsme se s dětmi z dětských domovů a s Donorem na Ještěd. Děti si to velmi užily a akce se nám všem moc líbila. Děkujeme tímto spolku Donor.z.s. za pozvání. Dětem jsme zaplatili ubytování, cestovné jídlo apod v celkové ceně 10.000,- Kč.

Tep faktor s Donorem

Letošní rekondiční pobyty formou tanečních v Řevnicích u Prahy: náklady na materiální podporu činily 31.000,- KčDejme šanci dětem – výstaviště Brno (ProDítě) 25.000 Kč. 

Matějská pouť 2017

Výsledek obrázku pro matějská pouť logoJako každý rok, tak i letos měli možnost děti z různých dětských domovů a jiných zařízení volný vstup zdarma na Matějskou pouť v Praze. Součástí celodenního programu byl i koncert „Maxíků“ a Michala Davida. Celkové náklady na Matějská pouť činily 4.500,- Kč.

Finanční dar od Gymnázia Prachatice

Výsledek obrázku pro logo gymnázium prachaticeV aule gymnázia v Prachaticích se uskutečnil benefiční koncert, ze kterého jsme získali výtěžek ve výši 7.935 Kč na podporu činnosti našeho spolku, konkrétně k naplnění našeho účelu, tedy podpory hudebního nadání dětí z dětských domovů a jejich dalšího vzdělávání. Touto formou bychom rádi poděkovali studentům gymnázia v Prachaticích, jmenovitě panu Františkovi Bicanovi. Výtěžek byl využit k realizaci projektu Dejme šanci dětem. Děkujeme!

Matějská pouť

Výsledek obrázku pro matějská pouť logoMatějská pouť ze vstupem zdarma pro děti z dětských domovů, neziskových organizací apod. Na tuto příležitost jsme věnovali 6.463,- Kč na dopravu dětí z dětského domova Prostějov.

Dejme šanci dětem Olomouc

Charita dětem z.s. věnovala Anitce Jochové ze Zlína 10.000 Kč na nákup zdravotnických pomůcek a nutriční výživy v rámci vánočního vystoupení dětí z dětských domovů na výstavišti Flora Olomouc dne 19.12.2015.

Dejme šanci dětem Praha

Pořádáno ve spolupráci s výstavištěm PVA Praha Letňany,pod záštitou primátorky hl. města Prahy paní Adriany Krnáčové, radního pana ing.Radka Lacka.Pozvání přijal i herec a komik Václav upír Krejčí, který pobavil nás všechny velmi pobavil svým programem „A BUDE LEGRACE“. Tuto akci moderovala Anife Vyskočilová a Dominik Kalivoda.

Dejme šanci dětem Brno

Statutární město Brno

Dejme šanci dětem pořadáno ve spolupráci s výstavištěm BVV Brno a pod záštitou primátora staturáního města Brna pana Ing. Petra Vokřála, dále za podpory statutárního města Brna.

Dar

dětskému domovu Dagmar v Brně oblečení v hodnotě 2.500,- Kč. Děkujeme také panu Radkovi Stránskému za finanční příspěvek v celkové výši 1.230,-Kč.

Rekondiční pobyty s Donorem

Proběhly rekondiční pobyty pacientů oddělení onkologie FN Motol Praha
Areál Kristýna, Hrádek nad Nisou a k této příležitosti jsme věnovali 51.000,- Kč materiálních potřeb. Kurzu se zúčasnily i děti z dětského domova v České Lípě.

Dar

věnovali materiální dary v hodnotě 4.000,- Kč Donor z.s. (Fn Motol Praha) a mamince z azylového domu v Lochovicích materiální potřeby v hodnotě 3.000,- Kč

dar Donoru

Spolku Donor z.s. (FN Motol – odd. onkologie)  jsme pro děti, léčené transplantací kostní dřeně, věnovali věcné dary v hodnotě 7.500,- Kč.

Matějská pouť

Výsledek obrázku pro matějská pouť logoDne  21. dubna 2015 jsem se podíleli na ukončení Matějské pouti. K této příležitosti jsme darovali 5.000,- Kč ve formě občerstvení. Této akce se zúčastnil maminky s dětmi z azylového domu v Koclířově.

Byli jsem na výstavě

Zúčastnili jsme se výstavy koček v hotelu Diplomat v Praze. Z této akce se nám podařilo získat peníze formou charitativního prodeje na podporu dětí léčených transplantací kostní dřeně ve Fakultní nemocnici v Motole v Praze v rámci DONOR z.s. Organizátorům akce tímto velmi děkujeme.

Dar od Kenvela

Opět nám pomohla jako každý rok firma KENVELO a darovalo nám oblečení pro děti z dětských domovů. Oblečení dostali: DD Česká Lípa, Žatec, Litoměřice, Most, Dubá – Deštná, Holice, Brno (DD Dagmar), Hodonín, Olomouc, Písek, Moravská Třebová, Dolní Čermná, Vodňany, Strakonice, onkologie FN Motol Praha DONOR o.s., Azylový dům Koclířov, Občanské sdružení dětí a mládeže Začít spolu Broumov.

Dar

 Charita dětem, o.s. věnovala 24.000,- Kč ve formě materiálního daru Donor o.s. www.donor.cz. Mohli jsme tímto potěšit především děti z Fakultní nemocnice Motol v Praze oddělení onkologie. Celkem jsme FN Motol darovali materiální hodnoty v ceně 24.000,-Kč na rekondiční pobyty  a 17.000,- Kč dětem z dětských domovů.

Dar SDMO

Charita dětem darovala SDMO, o.s. 5.000,- na asistenční péči. Děkujeme všem, kteří při zakoupením benefičních dárků přispěli k tomuto účelu. 

Dar Aničce Juršoškové

v Domě Kultury v Ostravě se koná benefiční koncert na podporu Aničky Juroškové z Ostravy. Výtěžek z akcí a tohoto koncertu bude Aničce věnován na zaplacení rehabilitací, léčby a zdravotních pomůcek.

Dar SDMO

 Charita dětem věnovala sdružení SDMO, o.s. věnovali finanční sponzorský dar ve výši 30.000 Kč, který je určen ke zkvalitnění asistenční péče osobám s dětskou mozkovou obrnou.

Dar SDMO 2011

Charita dětem věnovala Středisku ucelené rehabilitace při dětské mozkové obrně (SDMO) finanční částku ve výši 30.000,- Kč na zkvalitnění asistenční péče osobám s dětskou mozkovou obrnou.

Dětský den pro děti z dětských domovů

V sobotu 4.6.2011 přijeli navštívit Prahu děti z dětského domova v Holicích. Po příjezdu jsme navštívili fasfood SUBWAY na Malostranském náměstí (Karmelitská ul.), kde měly děti možnost shlédnout zákulisí fasfoodu. Po dlouhé cestě děti dostali bohaté pohoštění jako sponzoring od majitele. Personál SUBWAY byl k dětem velmi přátelský a přívětivý a snažili se všem vyjít maximálně vstříc. Moc děkujeme. Po té jsme se s dětmi přesouvali přes Karlův most plného zajímavých atrakcí, hudby, na bobovou dráhu v Praze na Proseku, kde opět dostali zdarma lístky na několik jízd. Jako bonus děti dostali zmrzlinu od restaurace u bobové dráhy. Po jízdě na bobové dráze jsme všichni dostali oběd v restauraci „U Šebestiána“, kousek od stanice Vysočanská a program jsme ukončili soutěžemi a pěvěckým carusem v salónku restaurace, který proběhl v režii Bey Albrecht, zpěvačky a producentky, známé z pořadů Ivana Mládka. Nepochybujeme o tom, že se dětem celodenní program líbil, a že jim návštěva Prahy zůstane ve vzpomínkách. Tímto bychom poděkovali hlavně Janě Pletněvové, produkční, která má velký cit pro děti a svou prací přispívá k blahu a radosti dětí z dětských domovů.

Děti dětem Mikulov 2011

Koncert v Mikulově pomohl dětem. Známé tváře a holky i kluci z dětských domovů se v pátek 8. dubna sešli na jednom pódiu. Kongresový sál mikulovského zámku totiž hostil další ročník charitativního koncertu Děti dětem. Život, problémy, osudy a touhy dětí z dětských domovů motivovaly Janu Pletněvovou k založení společnosti Charita dětem. Právě ta zaštiťuje organizaci koncertů, které pomáhají. Výtěžek z nich každoročně putuje na konto neziskových organizací. „Letos jsme se rozhodli pro dětské domovy v Jihomoravském kraji, a to v Hodoníně, Holicích, Strážnici a v Mikulově. Finance použijí na vybavení a potřebné účely,“ uvedla Pletněvová.
Zábavní program zahájila árie Caruso v podání finalisty Talentmánie Milana Suleje. „Pozvání do Mikulova je pro mě velká pocta. Moc si vážím toho, že právě já můžu touto cestou dětem pomoci,“ nechal se slyšet operní pěvec, který spolupracuje s Peterem Dvorským. Šoumenství v krvi zase nepopřela Jana Kepková, devítiletá herečka a zpěvačka, která se proslavila zejména rolí Míši v seriálu Ordinace v růžové zahradě. Na sto padesát diváků pobavil taky herec a komik Luděk Sobota se svojí chotí Adrianou. Vlastní nadání ukázaly i děti ze čtyř jihomoravských dětských domovů. Zpívaly, tančily a především se bavily. Rozdováděla je hlavně stálice koncertů Děti dětem Bea Albrecht známá z pořadů Ivana Mládka. Na své si ale přišli všichni z publika. „Oceňuji hlavně charitativní zaměření koncertu, výběr hostů a zapojení dětí. Některé mají opravdu talent, jejich vystoupení mělo úroveň. Báječně jsem se bavil,“ zhodnotil večer Petr Florián z Mikulova.

Děti dětem 2011

Předvánoční čas přináší každoročně i zvýšený počet dobročinných akcí, v Litomyšli se k nim letos přidalo představení Děti-dětem. V komponovaném večerním pořadu s písničkami vystupovaly ve Smetanově domě 15. prosince dětí z dětských domovů v Moravské Třebové a v Holicích. Pro některé z nich to bylo poprvé v životě, případnou trému ale zvládaly výborně. Charitativní večer proběhl ve spolupráci s členy litomyšlského divadelního souboru Jožina Janouška a tito mistři parodie přivedli na jeviště pro pobavení dětí třeba Karla Gotta s Darou Rolins a nebo Tinu Turner. Pozvání do pořadu pro děti z dětských domovů v Litomyšlském Smetanově domě přijala i zpěvačka a skladatelka Bea Albrecht. Bea se proslavila například svým účinkováním v programech Ivana Mládka, pracuje ale také jako hudební producentka, realizuje vlastní projekty a dlouhodobě spolupracuje s jazzmanem Laco Deczim. Představení připravila a zrealizovala Jana Pletněvová – produkční, společně s klavíristou a varhaníkem Kamilem Vavrekem.